HBWEB • HÍREK-BESZÁMOLÓK • HBWEB • HÍREK-BESZÁMOLÓK • HBWEB • HÍREK-BESZÁMOLÓK • HBWEB
www.pcnetsol.com
www.hbweb.hu
HBWEB CÍMLAP » 
HÍREK-BESZÁMOLÓK CÍMLAP » 

Tisztelt Olvasóm, kedves Barátom!
Debrecenben megújul az autóbuszflotta. Bemutatták az új autóbuszflotta első szóló és csuklós példányát. 2009. júliusától Debrecenben szinte csak új buszok és trolik fognak közlekedni és a villamosfejlesztés is megindul. 
Debrecen város önkormányzata a helyi autóbuszközlekedést teljesen új alapokra kívánta helyezni, a Stadtwerke modell alapján működő város a teljes szolgáltatást saját maga kívánta ellátni. Mivel az állam a város sokszori kérése ellenére sem adta át a Hajdú Volán tulajdonjogát, a város felbontotta a közszolgáltatási szerződést és új tendert írt ki, melyben új, a kor kívánalmainak megfelelő autóbuszflottabuszflotta beszerzését és üzemeltetését írták elő. A tendert az eddig elsősorban utastájékoztató rendszerek kiépítésével foglalkozó Inter Tan-Ker Zrt. és a város tulajdonában lévő, a villamos- és trolihálózatot üzemeltető DKV Zrt. konzorciuma nyerte el a Hajdú Volán elől.
Rendelkezésre állás
Az alkalmazott konstrukció érdekes és újszerű, ugyanis nem egyszerű járművásárlásról és üzemeltetésről van szó, hanem inkább úgynevezett rendelkezésreállás-vásárlásról. A forgalomirányítást és a jegyellenőrzést a város nem adja ki a kezéből, és a járművezetők is a DKV alkalmazottai lesznek (elsősorban a Hajdú Volán feleslegessé váló dolgozóira számítanak). Az Inter Tan-ker, melynek vezetői jelentős flottaüzemeltetési tapasztalattal rendelkeznek, magukat az autóbuszokat bocsátja rendelkezése, beszerzi és karbantartja őket, fizetségét pedig aszerint kapja meg, ahogyan a járműveket a DKV rendelkezésére bocsátja. A szerződés részleteiről annyit árultak el, hogy nem csak maguknak a buszoknak a rendelkezésreállását nézik, külön szankciók vannak a segédberendezések (utastájékoztatás, légkondícionáló, stb.) előírás szerinti működtetésére is. Az elszámolás alapja egyfajta kilométerdíj, az autóbuszokkal kapcsolatos üzemeltetési kockázatokat az Inter Tan-ker viseli. Az autóbuszok tárolására és karbantartására a Debreceni Ipari Parkban egy új, 28 000 m2 területű műszaki bázist építenek fel, és először 2009. július elsején kell innen autóbuszt forgalomba adniuk. A győztes konzorcium által választott autóbusztípusok első példányait mutatták be 2009. február 16-án a sajtó képviselőinek. 
Összesen 140 db autóbusz (100 szóló, 40 csuklós) gyártásáról, forgalomba állításáról, üzemeltetéséről és folyamatos rendelkezésre állásról van szó. A 140 autóbuszból munkanapokon, csúcsidőszakban 126 szállítja majd az utasokat, amely 90%-os rendelkezésre állást jelent.
Volvo-Alfa Cívis 12
Az új, Euro 5-ös motorral felszerelt buszok Alfa Cívis 12 és Alfa Cívis 18 fantázianevet kaptak, de valójában ezek a Volvo cég jól ismert 7700-as városi buszcsaládjának a debreceni igényekre szabott legújabb változatai.
A 100 db szóló, Alfa Cívis 12 autóbuszok alvázait a Volvo, karosszériáját, belső berendezéseit az Alfabusz Kft. gyátrja, a Volvo folyamatos felügyelete alatt. A gyártó iránti megtépázódott bizalmat növeli, hogy a Volvo teljes gyári garanciát vállalt az Alfa Busz által összeszerelt kocsikra is. Ezek az autóbuszok a Volvo 7700 testreszabott változatai.
Volvo-Alfa Cívis 18
A 40 db csuklós, Alfa Cívis 18 autóbuszokat pedig a már jól ismert járműgyárában Wrocławban (Lengyelország) állítja elő a Volvo. Ezek az autóbuszok a Volvo 7700A testreszabott változatai.
(Forrás: VEKE.Hu)
Tesztüzem utasokkal
   Április végére megérkezett az első öt szóló és két csuklós autóbusz. Ezért 2009. május 1-től 3-ig a Régi Városháza előtti díszburkolatra kiállítják őket. Május elejétől pedig már utasokkal, tesztüzemben közlekedni fognak a 2-es és 3-as trolibuszvonalakon. 
HBweb • 2009. április 27.
HBweb • 2009. február 19.
Kapcsolódó oldalak:
FG07031 (Alfa Cívis 12) / HBweb Fotogaléria
Debreceni buszos kísérlet /VEKE.Hu/
DKV.Hu


E-mail
Közreműködésed és megtisztelő figyelmed köszönöm!
HBweb.hu | balint.cyberhungary.net
Az oldalt Hajtó Bálint készítette
© 2009 • HBweb.hu || balint.cyberhungary.net || PCNetsol.com