HBWEB • BLOG • HBWEB • BLOG • HBWEB • BLOG • HBWEB
www.pcnetsol.com
www.hbweb.hu
HBWEB CÍMLAP » 
BLOG CÍMLAP » 

BLOG.HBWEB.HU
2010. január 26.

A királyfi, aki megevett egy mozdonyt

   Hát igen, hülyeséget én is tudok ám beszélni, nem kell azért a szomszédba mennem. Ez jutott eszembe a mai és tegnapi nap vezető híréről: ugyanis egy 25 éves ál-mozdonyvezető fodrozta a vasút „nyugalmas (?) mindennapjait”. 
   
   (...)

Szélhámos vasútbarát – azaz vasútbarát az ilyen?

   Jött a sajtó. Először egy bulvárlap. Írja, hogy ál-mozdonyvezetőnk kedvelt vonala a Budapest-Székesfehérvári, mert arra újabb mozdonyok járnak. Azt is írja róla, hogy ő egy vasútbarát.
Bumm!
   A vasút barátja nem köt el mozdonyokat, nem téveszti meg azokat a dolgozókat, akik szolgálatuk teljes hosszában emberek ezreinek életéért, sokmilliós áruk épségéért és a járművek, berendezések szabályos használatáért felelősek. Ergo, Krisztiánunk nem vasútbarát, hanem egy szélhámos! 

Rá jár a rúd a vasút IGAZI barátaira

   Napjainkban ismét azt érjük meg, hogy az 1990-ben Belügyminisztériumi rendelettel feloldott felvételkészítési tilalmat egy belső szabályzással az Államvasút gyakorlatilag visszahozta. (az, hogy ki lobbizott ezért – azaz kinek fájt, hogy más is fényképezi a vasút varázslatos járműveit őrajta kívül - önszorgalomból és nem milliókért, az is megérne egy misét...). 
   Közforgalomra megnyitott vasúti területen ugyanis az információ évezredében, az internet aranykorában, 2010. január 1-től nem fényképezgethet csak úgy bárki. (Forrás: http://www.mav.hu)

   Idézet: „Az engedélyek kiállítása az előző évek gyakorlatától eltérően nem lesz ingyenes, 1.000,- Ft + ÁFA összeget, összesen 1.250,- Ft-ot számolunk fel. (...) Ismételten felhívjuk a Tisztelt Vasútbarátok figyelmét, hogy a MÁV Zrt. területére kiadott belépési és felvételkészítési engedélyek kizárólag az utasok számára megnyitott területekre érvényesek.” Az a gond, hogy ezek az objektumok se kívülről, se belülről nincsenek egyértelműen körülhatárolva. 
   Európában egyedülálló, mondhatnánk, bár ez ebben a formában nem igaz. A görög, horvát, spanyol vasutakon még szigorúbbak a felvételkészítési szabályok. De ki mondta, hogy a zártság, a tiltások felé kell törekednünk? 
   Mind amellett, hogy a gyakorló vasútfotós lépten-nyomon szembesül az utóbbi hónapokban, hogy a vasutasvilág egymást heccelő, egyre szélesebb spektruma nehezményezi a vasutat valóban szeretők tevékenykedését. 

   Nemrég például egy neves cseh vasútbarát weboldal fotósa előtt járatta le munkáltatóját és Hazáját egy viselkedni nem tudó mozdonyvezető:

http://www.zelpage.cz/fotogalerie/zahranicni/mav/mav024.html

Sűrüsödő attrocitások

   „Nefotózzá, bazmeg”, „személyiségi jogaim”, „tilos a vasúton fotózni”
   Ezekkel a felkiáltásokkal szembesül napjainkban szinte minden utazása során a magyar és külföldi vasútbarát a vasút egyes dolgozói felől. Az, hogy a magyar jogrendszert az állampolgártól elvárható minimális szinten sem ismerik kollegáim - talán megbocsájtható, bár a csürhét az különbözteti meg a demokratikusan működő társadalomtól – többek között –, hogy tisztában van annak jogrendszerével és tudja, hogy hol a helye benne. Tudja méltósággal kezelni a nehezebb szituációkat és akkor sem gyalázza meg az egyenruháját viselkedésével, ha arra bárki is okot ad. 
   Mind e mellett megtűrt jelenség napjainkban a tehetetlen (?) vasútőrök – agresszív, utasokat tettleg zaklató kéregetők felháborító szimbiózusa...
De ezt egy későbbi posztban fejtem ki bővebben, mert ez is megér egy misét. 

Summázat

   Ha összeesküvés-elméleteket szeretnék gyártani, akár felfedezhetnék hasonlóságot, összefüggést a vasútbarátok felvételkészítési korlátozásai és a Szélhámos Krisztián vasútbarátként emlegetése között. Ha – ne adj' Isten – igazam lenne, vajh' mi lesz a következő lépése a kapuit újra bezáró magyar vasútnak...?

BLOG CÍMLAP » 



E-mail
Közreműködésed és megtisztelő figyelmed köszönöm!
HBweb.hu | balint.cyberhungary.net
Az oldalt Hajtó Bálint készítette
© 2010 • HBweb.hu || balint.cyberhungary.net || PCNetsol.com